Een uitgave van Autres Directions

Ministerraad op vrijdag

In de Kleine Komedie

 

Zaterdag 15 februari is het boek feestelijk gepresenteerd in de Kleine Komedie in Amsterdam. Dries van Agt, Jan Pronk, Marcel van Dam, Laurens Jan Brinkhorst, Bram Stemerdink en Jos van Kemenade haalden onder leiding van Rob Trip en co-auteur Adinda Akkermans herinneringen op aan het kabinet Den Uyl. Ze waren minister of staatssecretaris in dit bijzondere kabinet. Tussen de gesprekken door trad Johan Fretz op, de theatermaker die zich kandidaat stelt voor het premierschap van 2025. En er was muziektheater van Patrick Neumann, die speciaal voor deze gelegenheid een lied schreef.

 

Frits Abrahams in NRC 17 februari 2014:

Veertig jaar later nog gemakkelijk De Kleine Komedie in Amsterdam tot uitpuilens toe vol krijgen – het is een hele prestatie van het kabinet-Den Uyl dat van 1973 tot 1977 Nederland regeerde. Zes ‘overlevenden’ vertegenwoordigden zaterdagmiddag dit meest progressieve kabinet uit de parlementaire geschiedenis: vicepremier Van Agt (KVP), de ministers Stemerdink (PvdA), Van Kemenade (PvdA) en Pronk (PvdA) en de staatssecretarissen Van Dam (PvdA) en Brinkhorst (D66).
In zes kleurige fauteuils zaten ze naast elkaar op het podium, gevangen tussen hun ondervragers Rob Trip en Adinda Akkermans, achterneef en kleindochter van de overleden wetenschapsminister Boy Trip. De bijeenkomst betrof de presentatie van een boek: Ministerraad op vrijdag, een nooit eerder gepubliceerd dagboek van Boy Trip, uitgebreid met interviews met een aantal bewindslieden. Dankzij de toewijding van de kabinetsleden en de geestdrift van het publiek werd het vooral een boeiende politieke reünie, vol petite histoire én ernstige analyse.
Petite histoire: Bram Stemerdink vertelt hoe hij, minister af, weer veroordeeld wordt tot het openbaar vervoer omdat hij geen auto rijdt; al die jaren had hij een auto met chauffeur gehad. Hij moet met de bus van Den Bosch naar Veghel. ’s Avonds, op de terugweg, is hij de enige passagier in die stille godverlaten bus. Bij aankomst in Den Bosch schreeuwt de chauffeur naar hem: „Zeg, Stemerdink, had je toch nog een auto voor jezelf!”
Ook petite histoire: het slapen in de (vaak langdurige) ministerraad. Den Uyl die een briefje laat circuleren: „Maak Jan (Pronk) wakker. ” Pronk nu: „Het was drie uur in de nacht! Ik kwam met een jet lag uit Indonesië.”
Bij definitieve ontstentenis van Joop den Uyl werd Dries van Agt de spil van de bijeenkomst. Zijn gespannen relatie met Den Uyl blijft tot de verbeelding spreken. Zelfs op een gemoedelijke bijeenkomst als deze komt opeens een politieke zenuw bloot te liggen. Het gebeurt als Stemerdink op ouderwets heftige toon uiteenzet wat Den Uyl Van Agt soms kwalijk nam: de speelse benadering van kwesties van maatschappelijk onrecht. Je kon merken dat dit oud zeer Van Agt ergerde; hij kon het niet laten zich te verdedigen.
Eerder had hij al gezegd: „Ik stoorde me soms aan het gedram, en ik niet alleen, maar ik heb Den Uyl ervaren als een waarachtig idealist, zo een waar je nu met een lampje naar moet zoeken. Wij hadden voortdurend zakelijk mot. Wij debatteerden over zaken die wij in verschillend tempo geregeld wilden hebben, maar wij stonden absoluut niet vijandig tegenover elkaar. Ik bewonderde de man.”
Van Agt kreeg in De Kleine Komedie steun uit onverwachte hoek: Marcel van Dam, die sussend zei: „Het kwam door een verschil tussen culturen. Ik kom net als Van Agt uit de katholieke cultuur. Als je katholiek bent opgevoed, voel je je een stofje in het heelal.”

Wat heeft dit kabinet opgeleverd, vroegen ze zich af. Van Dam: „Vóór die tijd deed je wat je baas je opgedragen had, wat het ook was. Dat die houding veranderd is, is de verdienste van dit kabinet .” Van Agt: ,”Het beginsel van dat kabinet - ‘spreiding van inkomen, kennis en macht’ - is toen geplant in het denken van de samenleving en heeft later vruchten afgeworpen.”
Ik zat naar deze ex-bewindslieden te kijken en dacht: onderscheidden ze zich van de huidige politici? Ja, misschien waren ze meer karakters.

 

 

foto's" Bert Verhoeff en Jemer Hoogzaad

 


Bestelformulier

 • Ministerraad op vrijdag

  Ministerraad op vrijdag

  ISBN: 978-90-821384-0-5 ca. 164 pagina's, gebonden met softcover, 17x22,5cm, in twee kleuren gedrukt.

  € 19,50
 • Wilt u bijdragen aan dit project?

  Voor het realiseren van dit project zijn we afhankelijk van giften.
  Uw extra bijdrage stellen we zeer op prijs!

binnen Nederland geen verzendkosten Verzendkosten € 0,00
inclusief BTW Totaal € 0,00

Persoonlijke gegevens

Verzendgegevens

Betalen

U ontvangt per mail een bevestiging met betaalgegevens.
Na ontvangst van de betaling is uw bestelling definitief.